Cadanslopen: wat is het en hoe kan het je hardloopprestaties verbeteren?

Geplaatst op 12-04-2023

Categorie: Sport

cadanslopen

Als fanatieke hardloper ben je vast wel bekend met het begrip 'cadans'. Maar weet je ook wat cadanslopen precies inhoudt en hoe je dit kunt gebruiken om je hardloopprestaties te verbeteren? In dit artikel leggen we het je uit.

Wat is cadanslopen?

Bij cadanslopen gaat het om het aantal passen dat je per minuut maakt tijdens het hardlopen. Dit wordt ook wel de pasfrequentie genoemd. Een hogere pasfrequentie betekent dat je sneller je voeten optilt en dus meer passen per minuut maakt. Een lagere pasfrequentie betekent dat je minder passen per minuut maakt en dus meer tijd op de grond doorbrengt.

Er is geen universele ideale cadans die voor iedereen hetzelfde is. Het hangt af van je lengte, je beenlengte en je looptechniek. Over het algemeen wordt echter aangeraden om een cadans van 170-180 passen per minuut aan te houden.

Waarom is cadanslopen belangrijk?

Een hogere pasfrequentie kan leiden tot een betere loopstijl en minder blessures. Door je voeten sneller op te tillen, land je zachter op de grond en voorkom je dat je te lang op je hielen blijft hangen. Hierdoor wordt de impact op je gewrichten en spieren verminderd.

Bovendien zorgt een hogere pasfrequentie ervoor dat je efficiënter loopt en minder energie verspilt. Je beweegt namelijk minder op en neer en je blijft meer in een rechte lijn lopen. Hierdoor kun je langer en harder lopen zonder vermoeid te raken.

Hoe verbeter je je cadans?

Je cadans verbeteren is niet iets dat je van de ene op de andere dag doet. Het vergt tijd, oefening en geduld. Hieronder geven we je een aantal tips om je op weg te helpen:

1. Gebruik een metronoom

Een metronoom is een handig hulpmiddel om je cadans te verbeteren. Het geeft namelijk een constant ritme aan waardoor je gemakkelijker je pasfrequentie kunt bijhouden. Je kunt een metronoom als app downloaden op je telefoon of gebruik maken van een fysieke metronoom.

2. Doe oefeningen om je beensnelheid te verbeteren

Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen om je beensnelheid te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan skipping, high knees of running drills. Deze oefeningen helpen je om je voeten sneller op te tillen en dus meer passen per minuut te maken.

3. Let op je looptechniek

Een goede looptechniek is essentieel voor een hoge pasfrequentie. Zorg ervoor dat je rechtop loopt en je armen ontspannen langs je lichaam laat bewegen. Land met je voeten onder je heupen en rol vervolgens af naar de bal van je voet.